Arkeologlar Ne Yapar?


Sitemizde çeşitli meslek dallarıyla ilgili bilgilere yer vereceğiz. İşleyeceğimiz meslek dallarından ilki Arkeologlar.

Arkeologlar ne yapar? öncesinde arkeolojiyi kısaca tanımlamak gerekir. Arkeoloji insanlarla kısmen de nesnelerle ilgilidir. Yerde bulunan nesnelerle uzun yıllar önce onu oraya bırakan insanlar arasında bağ kurar ve yüzlerce, binlerce yıl önceki yaşantılar hakkında bizlere bilgi verir. Bulunan şeyler aletler, paralar, silahlar, ev eşyaları gibi küçük basit şeyler de olabilir, bina kalıntıları, piramitler gibi devasa yapılar ya da büyük bir şehir de olabilir. Belirtilen dönemlerdeki insanlar hayatta olmasa da bu eşyaların dili olur arkeoloji.

Arkeologlar ne yapar?

Birçok insan geçmişi merak eder, araştırır burada yine en büyük pay tarihçi ve arkeologlarındır. Arkeologlar geçmişe dair pek çok şey okur, araştırır ancak onlar için asıl önemli olan şey sahada buldukları ve geçmişi değiştirebilecek fiziksel nesnelerdir. En ufak bir ipucu, en küçük parça çok önemlidir. Buldukları parçaları bulma aşamasından önce ve bulduktan sonra yaptıkları bir çok şey vardır, kullandıkları bir çok yöntem.

Kazı Alanını İncelemek

Arkeologlar araştırmayı ve delil bulmayı düşündükleri alanı belirledikten ve detaylı olarak inceledikten sonra kazıya başlarlar. Kazıya açma adını verdikleri dar bir alanda başlarlar. Ekip üyeleri arasında paylaştırılmak için kazı alanı bölümlere ayrılır ve detaylı çizimlendirmeleri yapılır. Kazı yaparken mala, fırça gibi basit aletlerden yararlanırlar. Bazı durumlarda radar, sesle derinlik ölçen cihazlar da kullanırlar. Bu cihazlar sayesinde toprağın altında gizlenmiş nesneleri bulabilirler. Kazı esnasında en önemli şey ise nesnelere zarar vermeden kazıya devam etmek ve onları orjinal halleriyle çıkarabilmektir. Bu nedenle çok sistematik, sabırlı, dikkatli çalışmaları gerekir.

Zaman Katmanlarını Anlayabilmek

Arkeologlar için önemli olan diğer şey de toprağın altından çıkardıkları nesnelerin kaç yaşında olduğudur. Bu bazen koca bir şehir olabilir ve şehrin hangi dönemde yapıldığının anlaşılması gerekir ya da bir iskeletin kaç yaşında olması. Bu sorunun cevabı kazı alanının kendisidir. İnsanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde insanoğlu hep kendinden önceki oluşumların üzerine yeni şeyler inşa eder. Bu da toprakta malzeme birikintilerinin oluşmasına, katman oluşmasına neden olur. Arkeologlar bu katmanları inceleyerek zaman belirleyebilir. Bunun dışında kullandıkları yöntemlerden diğer önemli olanı da Karbon tarih saptama yöntemidir. Kemik ve bitkiler üzerindeki radyoaktivite incelenir bu sayede bir yaş tahmini yapılır. Ayrıca ağaçların üzerindeki halkalar sayesinde tahta nesnelerin yaşı anlaşılabilir.

Tarihi Devirler, Tarih Öncesi Devirler

Arkeologlar yaklaşık 10.000 yıl öncesinden günümüze kadar çok geniş bir zamanı incelerler. Tarih öncesi devirler yazı bulunmadan önceki devirlerdir ve tarih öncesi, yazı öncesi, karanlık dönem gibi isimlerle nitelendirilir. Taş, Bronz, Demir Çağı gibi dönemler bulunur. Bu çağlar yoğun olarak kullanılan maden ile ilgilidir. Arkeologların bu dönemleri belirlemede, sınıflandırmada, sıralamada çok önemli yerleri vardır ve ana bilim dalı tarihe yardımcı olurlar. Bu dönemleri kesin olarak belirlemek çok zor olsa da (farklı yerlerde farklı zamanlarda yaşanması gibi) arkeologların yaptığı çalışmalar neticesinde günümüzde bir çok şey biliniyor ancak en ufak bir parça bile tarihi her an değiştirebilir.

Arkeologların yaptığı işlemleri listeleyecek olursak;

  • Uygun kazı yerlerini bulmak için jeofiziksel araştırmalar yapmak
  • Hava fotoğrafçılığını kullanmak
  • Arkeolojik kazılar gerçekleştirmek
  • Kazıda bulunan bulguları temizlemek, tasnif etmek, kayıt altına almak, karşılaştırmak
  • Laboratuvar ortamında Karbon metodu gibi metotlar kullanarak çeşitli testler yapmak
  • Toprak altından çıkarılan nesneleri ya da her türlü bulguyu fotoğraf, video, ses vb şekillerle dijital kayıt altına almak. Simülasyon programları kullanmak
  • Kazı yaptıkları nesneler, dönemler, devletler, kültürler vs ile ilgili çeşitli varsayımlarda bulunmak ve kanıtlamak için çalışmak
  • Kazı alanı olabilecek yerlerle ilgili çalışmalar yapıp durumu ilgili makamlara bildirmek, var olan eserlerin korunması kapsamında gerekli uyarıları yapmak öneriler vermek.

Ayrıca arkeolog olabilmeniz için, sabırlı, özverili, ekip çalışmasında uyumlu, analitik düşünebilen ve sorgulayan biri olmanız önemlidir.

Oyunuzu bırakın

7 Puan
+ Oy – Oy

Yorumlar

0 yorumlar

,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oturum Aç

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesabınız yok mu? Kayıt ol

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesap verilerinizi girin, size şifrenizi sıfırlamanız için bir bağlantı gönderelim.

Şifre sıfırlama bağlantınız geçersiz veya süresi dolmuş görünüyor.

Oturum aç

Gizlilik Politikası

Koleksiyona Ekle

Koleksiyon Yok

Burada daha önce oluşturduğunuz tüm koleksiyonları bulacaksınız.