Rock Müzik İçin Alınabilecek Elektro Gitarlar


Herkese merhaba, Türkiye’ de rock müzik dinleyen büyük bir kesim var ve bu kesimin içerisinde gitar çalmak, bireysel ya da grup çalışmalarıyla üretim yapmak, duygularını gitarı aracılığıyla melodilere dökmek isteyen insanlar var. Uzun yıllardır elektrogitar çalan, bir çok markayı deneme fırsatı bulan, rock-metal dinleyicisi olarak bu yazıyı yazıyorum. Listede 12 adet elektrogitar var. Farklı marka, model ve fiyatlarda olan bu gitarlar içerisinde çok uçuk fiyatlı olanları yok 1100 – 10000 TL bandında ürünleri sıraladım. Uçuk fiyatlı çok daha profesyonel gitarlar var ya da signature serisi gitarlar var onları da ayrı birer liste yapacağım. Ayrıca şunu belirtmeliyim bu gitarlarla pop, blues, metal de yapabilirsiniz ancak bu tarzlara daha yatkın belirgin özellikleri olan modeller var onları ayrıca değerlendiririz. Gitarları genel anlamda fiyata göre sıralasam da fiyat-kalite dengesinde bazı ürünlerin yerlerini değiştirdim bazıları listenin başına doğru ilerlemeyi daha çok hak ediyor.

Not: Liste Nisan 2020’ de yapıldığından ilerleyen tarihlerde stok, model, fiyat değişiklikleri olacaktır.

Ayrıca gitar alırken üretim yerinin neresi olduğunu da bilmenizde fayda var aynı model gitar Çin’ de de üretilebilir, Endonezya’ da da Hindistan’ da da. Sıralama anlamında düşünürsek genellikle Çin – Endonezya – Kore, Meksika – Japon ya da Amerikan şeklinde kalite sıralaması olur. İstisnalar vardır. Haydi, Gitarlara bir bakalım.

#12 SX Stratocaster

Listemizin en uygun fiyatlı ürünü evet ancak tam bir fiyat performans ürünü. Piyasada o kadar markası belli belirsiz uygun fiyatlı gitar var ki benim önerim SX markası dışında bu tarz ürünlere para vermemeniz yönündedir. Bu marka artık kendini kanıtlamış sadece ülkemizde değil birçok ülkede de kullanılan bir marka. 1100 TL (160$) civarı alınabilecek en iyi gitar diyebilirim. Markanın daha uygun fiyatlı ya da 1500 TL (210$) bandına kadar ilerleyen gitarları da var ve bu gitarlar fender tarzı stratocaster, telecaster gövdelere sahip. Daha çok fender tarzı tonlara sahip olmak isteyip de artık artan fiyatları nedeniyle de squier marka gitar alamayanlar için biçilmiş kaftan. Birçok forum sitelerinde squier mi sx mi diye karşılaştırmalar göreceksiniz. Gelelim bu gitarımızın özelliklerine. Gövde Amerikan kızılağaç, sap akçaağaç manyetikler s,s,s (single) şeklinde tasarlanmıştır. Farklı manyetik, gövde, renk, sap özelliklerinde gitarları da bulunmakta. Özetle sert rock, metal dışında çalınabilecek fender tonlarını alabileceğiniz uygun fiyatlı ve fiyatına göre kaliteli bir gitar.

#11 Jackson JS11 Dinky 2

Ülkemizde uygun fiyatlı rock, metal gitarı alayım diyen bu işe yeni başlayan birçok kişinin aldığı gitardır. 2 adet Jackson High Output Humbucking manyetiklere sahiptir. Gövde kavak ağacı, sap gül ağacıdır 22 perdedir. Alıcısı çok olduğundan farklı renk seçenekleri mevcuttur. Şu sıralar fiyatları 1400-1500 TL (210$) bandında seyrediyor. Her ne kadar ESP – LTD gitarları metal kategorisi için değerlendirecek olsam da bu gitarı almak yerine 1700 TL (245$) bandında LTD MH-10 gitarı tercih etmelisiniz.

#10 Squier Affinity Telecaster

Squier, fender alamayan ve fender tonu almak isteyenlerin tercih ettiği, fenderin ürettiği bir gitardır. Daha uygun fiyatlı bullet serisi gitarları da vardır ancak tavsiyem affinity serisi altında alınmamasıdır. Şu sıralar fiyatı 1970 TL (280$) civarıdır. Fenderin ürettiği bir gitar olduğu için fenderin sahip olduğu bir çok modelin squier versiyonu da mevcuttur, telecaster, stratocaster, mustang vb. Squier gerçekten de fender tonunu en iyi veren uygun fiyatlı gitarlar üretiyor. Bu gitardan birine sahipseniz ya da almayı düşünüyorsanız şunu da söyleyebilirim, markalı manyetiklerle modifiye edildiğinde fendere daha da yaklaşacaksınız.

#9 Jackson-JS32-Dinky

Jackson kullanıcıları genellikle metal için, solo atmak için gitarlarını kullanırlar. Pentagram dinleyicisi olarak benim favorim Hakan Utangaç’ ın kullandığı warrior gövde gitardır. Ayrıca soloist modelleri de meşhurdur. Fiyat olarak 2900 TL (415$) bandında, ibanez rg350 tarzı bir gitardır kendisi. Jackson® High Output Humbucking 2 adet manyetiğe sahip olan gitarın gövdesi ibanezlerde olduğu gibi ıhlamur ağacı, sapı gülağacı, solo atmak için de hareketli tremolo ve 24 perdeye sahip. Fiyat performans bandında alınabilecek iyi bir gitardır.

#8 İbanez RG421 MOL

Eski bir ibanez kullanıcısı olarak tavsiyem RG serisi altında ibanez almayın. RG serisi anlamında düşünecek olursak çoğunlukla Endonezya üretimi fiyat kalitesi iyi olan gitarlardır. RG yerine S serisi ince gövdeli soloya daha yatkın gitarları da tercih edebilirsiniz. Bu gitarı listeye eklememin sebebi ise uygun fiyatlı bir RG ve güncel manyetiklere sahip bir gitar oluşu. Bu gitar 2 adet H manyetikle donatıldığından sert rock ve metal için uygun olacaktır. Sabit köprüsü sayesinde kolay kolay akor kaçırmayacaktır. Fiyat olarak 2600-2700 TL (390$) bandındadır. Maun gövde sayesinde güçlü bir sesi vardır. Klavye gül ağacı ve 24 perdedir.

#7 Yamaha Pacifica 112V

Yamaha bir çok tarza uygun, kalite olarak da gayet iyi bir gitardır ancak ülkemizde çok tercih edilmemektedir. Yamaha kullanıcıları gitarlarından memnun uzun yıllar gitarlarını kullanan kişilerdir. Yapı olarak fender tarzı kullanım için uygundur. Daha uygun ya da pahalı modelleri olsa da fiyat performans dengesinde 112V modelini önerebilirim farklı renk, sap, manyetik dizilimi seçenekleri mevcuttur. Gövde kızılağaç, sap akçaağaç klavye gül ağacıdır 22 perdedir, köprü sabit HSS dizilimli Alnico V Single x 2, Alnico V Humbucker x 1 manyetikler vardır. Alayım farklı tarzlarda çalayım, akor kaçırmasın, uzun yıllar kullanayım diyorsanız tavsiye ederim. Fiyat 2330 TL (335$) bandında.

#6 Ibanez RG350DXZ

RG350 uzun yıllardır üretilen bir model ve ülkemizde de sevilen kullanıcısı olan bir model. RG Standart seride yer alan gitar HSH manyetik, 5 yollu switch, Edge-Zero II tremolo ile birlikte bir çok tarzda kullanabileceğiniz bir gitar. Yeni versiyonunda İnfinity yerine Quantum manyetikler var bu haliyle çok daha iyi ancak daha önce kullandığım RG350’ ye emg takviyesi yapmıştım o zaman çok daha profesyonel bir gitar haline geliyor. Genellikle rock, metal, 24 perdesi ve tremolosu sayesinde solo çalmak için tercih ediliyor. İbanez için artık efsane olmuş bir seri. Şu sıralar fiyatı 4000 TL (575$)’ lerde seyrediyor.

#5 Schecter Omen Extreme 6

Schecter Amerikan menşeili bir marka ve fiyat performans açısından şu sıralar alınabilecek iyi bir gitar. Alt seviye gitarları SGR olarak geçiyor. Schecter omen extreme 6, do-re müzikten sıfır satın aldığım ve hâlihazırda kullandığım gitarım. Uzun yıllar ibanez deneyiminden sonra bu gitara geçtim ve şunu söyleyebilirim Endonezya üretimi bir gitar ve RG350’ den hiçbir aşağı kalır yanı yok ayrıca çok daha güçlü ve karakteristik diyebilirim. İşçiliği ve kalitesi 3000 TL (445$) civarı fiyatı olan bir gitar için çok çok iyi. Biraz ESP, biraz Epiphone diyebilirim. Maun gövdesi bu gitarın güçlü clean ve drive tonlarına sahip olmasını sağlıyor Schecter Diamond Plus manyetikler de bu durumu destekliyor. Sustain olarak gayet tatmin edici diyebilirim. Gitarda Volume/Volume/Tone(Push-Pull)/3-Way Switch mevcut ve bu sayede daha hafif birşeyler çalmak için HH manyetikleri S yapabiliyorsunuz bu da çok güzel ve kullandığım bir özellik. Ayrıca aynı gitarın hareketli tremolo versiyonu da mevcut. İleride EMG ya da farklı düşünebileceğim manyetik takviyeleriyle uzun yıllar kullanacağım bir gitar olacaktır. Ayrıca şunu belirteyim 7 telli gitar düşünenler için eskiden var olan ibanez rg7321, rg7421 modellerine alternatif olması ve daha güçlü tonlar elde etmenizi sağlaması açısından omen extreme 7 versiyonunu şiddetle tavsiye ederim.

#4 Epiphone Pro 1961

3300 TL (475$) civarı fiyatı olan ve g 400, g pro 400 yerine tercih edebileceğiniz bir gitar olması açısından listeye ekledim. SG Gövde gibson için ve epiphone için efsaneleşmiş gövdedir ve bir çok yerde görüyoruz. Tambir rock, rock n roll gitarı. Güçlü tonları sayesinde metal de yapabilirsiniz ancak sıcak tonlar için birebir. Gövde maun, klavye gül ağacı. Kesinlikle pişman olmayacağınız bir gitar.

#3 Epiphone Les Paul Standard Plustop Pro

Gibson standart seri bir les paul alamayanlar için en doğru tercihtir. Fiyatı da yabana atılmamalı şu sıralar 5400 TL (775$)’ lere çıkmış durumda. Gövde akçaağaç ve akçaağaç kaplama mevcut. Sap maun, kalavye ise gülağacına göre daha parlak karakterli Pau Ferro’ dur.

#2 Fender Player Stratocaster

Fender almak isteyenler için en uygun fiyatlı ürünler artık player serileri. 6000 TL (860$) civarı fiyatlarda yine player serisi telecaster, jaguar, mustang gövdeler tercih edilebilir. Gitarlar Meksika üretimidir. SSS manyetik yerine HSS versiyonları da mevcuttur. Tabiki Amerikan fender tadı vermese de bu gitarlar bu işi yapmak için listenin başlarında yer alıyor.

#1 Gibson Les Paul Tribute

Listenin en başında bir gibson. 9900 TL (1420$) civarı fiyatıyla alınabilecek en uygun gibson les paul modellerinden biri. Farklı renk seçenekleri mevcut. Gibsonu uzun uzun anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Birçok tarzda çalabileceğiniz güçlü, sıcak tonları olan gitarlardır. Kesinlikle listenin başında olmayı hakediyor. Ancak şunu söylemeliyim listenin başında bir ibanez (joe satriani, steve vai), fender Amerikan tele strat vs., schecter’ ın üst seviye gitarları da olabilir bu tamamen zevk meselesi ya da bu belirttiğim ürünlerin fiyatları çok daha yüksek, farklı listelerde değerlendirilebilir bu nedenle bu rock listesinde böyle bir sonu uygun gördüm.

Rock dolu günler…

Oyunuzu bırakın

9 Puan
+ Oy – Oy

Yorumlar

0 yorumlar


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oturum Aç

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesabınız yok mu? Kayıt ol

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesap verilerinizi girin, size şifrenizi sıfırlamanız için bir bağlantı gönderelim.

Şifre sıfırlama bağlantınız geçersiz veya süresi dolmuş görünüyor.

Oturum aç

Gizlilik Politikası

Koleksiyona Ekle

Koleksiyon Yok

Burada daha önce oluşturduğunuz tüm koleksiyonları bulacaksınız.